Logo NAV Sport

Uitleg

Uitleg sportmassage

Sportmassage is het toepassen van verschillende soorten handgrepen op een lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar. De spieren van het segment die behandeld worden zijn ontspannen. Het doel van de massage is het herstel van de spieren te bevorderen. De beschadigde cellen die optreden na (zware) inspanning, worden door massages sneller hersteld en de afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd.

Waarom een sportmassage?

Een sportmassage is een massagetechniek die veelvuldig wordt toegepast bij (sport)mensen. Doordat de sporter bij (zware) inspanningen zijn lichaamscellen beschadigt, zullen de spieren weer hersteld moeten worden. Door deze inspanningen ontstaat er lichamelijke en ook geestelijke vermoeidheid. Door het toepassen van deze massagetechniek zal je lichaam sneller herstellen om weer gemakkelijker een sportinspanning aan te kunnen gaan. Tevens zal het de doorbloeding en stofwisseling bevorderen.

Voor wie een massage en hoe vaak?

Iedereen kan een (sport)massage ondergaan, dit is niet leeftijdsgebonden. Ook maakt het niet uit of je een fanatiek sporter bent of weinig aan sport doet, het is altijd fijn en goed om je lichaam te laten herstellen. De massagebehandelingen worden vooraf besproken om te bepalen wat de juiste behandeling is om spoedig herstel te garanderen.

Types sportmassage

Er bestaan 2 soorten Sportmassage .

Ontspannende/sederende massage: Deze behandeling wordt meestal na een zware inspanning gegeven.

Stimulerende massage: Deze massage wordt voorafgaand aan een actieve inspanning gegeven.

Ontspannende/sederende massage:

Zoals hierboven aangegeven wordt de ontspannende massage meestal vlak na een zware inspanning gegeven. De handgrepen zijn traag en minder diep op de spieren. Door de diverse handgrepen op de spieren ontstaat er een mechanisme in de spiercellen waardoor het evenwicht weer zo snel mogelijk wordt hersteld. Door een verhoogde hoeveelheid aan bloed door uw huid en spiervezels te laten stromen, zal de zuurstof die in het bloed wordt meegevoerd de celbeschadiging sneller doen herstellen.

Stimulerende massage:

Bij een stimulerende massage zijnĀ  de handgrepen intensiever op de spieren en huid. De spieren worden geactiveerd door korte en snelle handbewegingen toe te passen. De doorbloeding zal hierdoor verhogen en het lichaam wordt meer geprikkeld om een inspanning te leveren.

Elk persoon is en reageert anders op pijnprikkels. Het is aan de sportmasseur om een juiste inschatting te maken van de best passende behandeltechniek.

Long arrow right black
Long arrow right black

Interessant? Deel dit artikel!